Hoppa till sidans innehåll

Junia Tröjmästare 2020!

06 OKT 2020 20:01
Hej alla! Här kommer en hälsning från
Junia Birgersson som alltså blev årets
Tröjmästare på damsidan! Vi är
oerhört stolta över dig!
  • Uppdaterad: 06 OKT 2020 20:01

Det hela började med att pappa satte mig i skidskola vid VOK när jag var 6 år – då med bland annat Linnea som ledare.

Sedan fortsatte jag naturligt med OL-skolan när skidsäsongen tog slut och orienteringssäsongen tog vid. Och så var jag fast.

Även om jag höll på med lite andra idrotter vid sidan av så tyckte jag bäst om att strosa/springa runt i skogen med karta och kompass. Vilket kanske inte var så konstigt med det ungdomsgäng vi var i min åldersgrupp och med tanke på alla fantastiska och engagerade ledare i VOK genom åren!

Så många roliga läger och tävlingsresor som vi gjort. Jag minns särskilt när vi hade Storvidemyräventyr med Robban. Och sedan alla läger med bland annat Anna vid Göingarnas, OK Hällens och Ravinens klubbstugor. Min första tävling då jag sprang själv minns jag också ganska tydligt. När jag kommit ungefär halvvägs blev det för läskigt så då sprang jag tillbaka till starten igen!

För mig som egentligen inte tyckt så mycket om att tävla och inte var särskilt snabb så har det nog betytt mycket att vid start få höra ”ta det lugnt och säkert” och vid målgång mötas av ”har du haft kul?” snarare än hur det har gått eller hur snabbt jag sprungit.

Sedan starten av mina universitetsstudier har träningen inte alltid haft högsta prioritet och jag har fått kämpa en hel del med motivationen emellanåt. Som tur är så läser jag och Mikaela båda två till läkare i Uppsala och försöker att motivera varandra. Dessutom har vi sedan några år tillbaka haft en tjejgrupp på Facebook där vi försöker peppa varandra till att hålla igång med träningen, utspridda över landet som vi är.

Vi turas om att planera och lägga upp veckans pass, oftast lite olika fartpass, för att inspirera och peppa varandra. Och så diskuterar och planerar vi för kommande tävlingssäsong och damlag i 10MILA och lite så. När det kommer till träningsplanering så skulle jag nog säga att grunden framförallt kommer från gymnasieåren på Farsta orienteringsgymnasium i Stockholm och träningsläran där. Sedan lär jag mig ju hela tiden och har testat mig fram lite vad som funkar bäst för mig och min kropp.

Trots helt klart mindre träningstimmar under de senaste åren än vad jag önskat så är jag ändå nöjd med att ha kunnat genomföra mina två första maraton och sprungit långa natten i ett rent gotländskt damlag i 10MILA-kavlen.Vilket verkligen givit mersmak!

Det jag gillar bäst är, kanske inte så förvånande, långdistans – med eller utan orientering – så till nästa år har jag som målsättning att genomföra ett fjällmaraton. Det kommer alltså bli en hel del distanspass i träningsplaneringen, varvat såklart med styrka, fartpass, backpass och lite alternativa träningsformer för att det ska hålla i längden.

Det skulle även vara roligt att få delta i ultralång SM och ställa upp med ett rent tjejlag i 10MILA-kavlen igen så jag håller tummarna för de tävlingarna ska gå att genomföra under våren och ska försöka få med lite orienteringsteknik i träningsplaneringen också.

Så mycket längre fram än så har jag inte planerat utan först och främst så ska jag bli klar med mina studier och sedan får vi se varthän i Sverige jag hamnar. Orienteringen följer alltid med och så har jag en liten lista med lopp/arrangemang jag skulle vilja genomföra framöver när tid finns.

Jag tänker fortfarande att det viktigaste är min egen prestation och jag ska vara nöjd med den, och att tränandet och tävlandet ska vara roligt!

Hela texten som PDF

Skribent: Stig Dahl
E-post: Adressen Gömd

like_us_on_facebook

Orientera på Gotland

 

EventorBanner178x42_3
 

Logo Naturpasset

 
 

 

Postadress:
Visborgs OK
Box 1245
62123 Visby

Besöksadress:
Follingbo Stora Vede 385
62191 Visby

Kontakt:
Tel: 0702428433
E-post: This is a mailto link

Se all info