Hoppa till sidans innehåll

En VOK-profil har gått ur tiden

18 JUL 2019 10:36
En VOK-profil har gått ur tiden. Bengt Söderlund avled på äldreboendet Pjäsen den 13/7 2019, 91 år gammal.
  • Skapad: 18 JUL 2019 10:36

Bengt var en hängiven VOK-are, orienterare med sinne för detaljer och en engagerad medlem i föreningen. Alla, unga och gamla visste vem Bengt var. Han kände klubbens historia och berättade gärna och livfullt från episoder han hade varit med om. 

En av dem handlade om när VOK behövde pengar för att få ström till den lilla banvaktsstugan, nuvarande VOK-stugan. När Bengt var i Stockholm med sin hustru fick han syn på skylten Nathorststiftelsen och kom ihåg att VOK hade sökt pengar där, men inte hört något från dem. Det var sällan långt från tanke till handling hos Bengt så han stegade genast in och frågade efter VOK:s ansökan. ”Den ligger längst ner i den där högen” sa en mycket stram dam. ”Mycket bra – otroligt bra” svarade Bengt. ”Då tycker jag att ni skall vända upp och ner på högen!” VOK-arna fick sitt bidrag!

En annan historia handlar om när Bengt och Lennart Nyström skulle göra hål för en belysningsstolpe vid väten intill VOK-stugan. Den lånade borren fastnade så hårt i berget att den inte gick att få ur. ”Hur får vi bort borren?” Goda råd var dyra, men de fann på råd. 1,5 kg sprängmedel ned i hålet, ”enestrysar” över och så ”Eld i berget!” Efter smällen var enestrysarna spridda över hela området, men borren loss, dock inte lika rak som tidigare. Resten av historien är bortglömd av förklarliga skäl! 

Långt efter det att Bengt hade slutat springa orientering på grund av sin hälsa var han nyfiken på hur det gick på tävlingar för våra yngre lovande pojkar och flickor. Då var han parkeringsvakt med pondus och kunde sen sitta och heja när alla sprang i mål. Länge var han också med ute på de dagledigas orientering och fick njuta av att höra om andras vägval och missar i skogen.

Då och då berättade Bengt om hur han på startlinjen på en kavle såg sina medtävlare springa dit näsan pekade, men själv ta den motsatta, rätta riktningen! 

Bengt var en man som valde sin egen väg. Det kan ha varit han som myntade följande ”ordspråk” – ”man kommer aldrig först om man går i andras fotspår.”

Vi kommer att sakna Bengt och vi kommer att berätta hans historier, kanske lite omgjorda, le och minnas ett gott hjärta som har stannat.

Visborgs Orienteringsklubb genom Gunnel Fransson

Skribent: Åsa Gunnarsson

like_us_on_facebook

Orientera på Gotland

 

EventorBanner178x42_3
 

Logo Naturpasset

 
 

 

Postadress:
Visborgs OK
Box 1245
62123 Visby

Besöksadress:
Follingbo Stora Vede 385
62191 Visby

Kontakt:
Tel: 0702428433
E-post: This is a mailto link

Se all info