Hoppa till sidans innehåll

O-ringen till Gotland?

19 JUN 2014 12:39
Välkommen till medlemsmöte i VOK-stugan söndagen den 29/6 kl 16.00

O-ringen till Gotland? Jo, det kan bli sant!
  • Uppdaterad: 19 JUN 2014 12:48

För att diskutera möjligheter till en större orienteringstävling på Gotland, O-ringen Helg utan älg, är du välkommen till VOK-stugan.

Har du inte möjlighet vara med så kan du höra av dig till mig eller Anna Samelius med frågor eller synpunkter.

Organisationen O-ringen vill ha fler arrangemang utöver "den vanliga" 5-dagarstävlingen och har vänt sig till oss på Gotland om att genomföra ett gemensamt arrangemang.

Efter några möten med företrädare för GOF, Garda, Bro, Svaide/Roma och VOK så har vi kommit fram till att Helg utan älg skulle kunna utvecklas till ett större arrangemang tillsammans med O-ringen och klubbarna på Gotland.

Från VOK och Anna Samelius deltagit i egenskap av möjliga samordnare för ett O-ringen Helg utan älg på Gotland

Diskussionerna har rört förutsättningar, möjligheter, utmaningar och risker, som sammanfattas nedan.

Hälsningar

Bo Magnusson, This is a mailto link , tel 070-389 3211

Anna Samelius, This is a mailto link , tel 072-517 89 37

-------------------

Fördelar och utmaningar med O-ringen Helg utan älg

Genom O-ringen kommer vi att synas mer med orienteringen på ön, vi kan om vi skapar verksamhet få fler att börja orientera. Motionsvågen ökar i Sverige och om målet för motionären är att delta på ”O-ringen Helg utan älg”, kan övrig orienterings verksamhet på ön öka.

Påverkar detta 2- och 3-dagars negativt? Med fin marknadsföring kan Gotland locka och kan man inte åka på O-ringen Helg utan älg, så vill man kanske till Gotland under sommaren – kan alltså få positiva effekter även för 2- och 3-dagars. O-ringen kommer leverera det vi inte är så bra på/intresserade av, d.v.s. marknadsföring! O-ringen har en fast organisation med helårsanställda för planering, marknadsföring mm, samt material och erfarenhet om mycket väl kan användas mer än en vecka om året.

Det är viktigt att klubbarna gemensamt har ett strategiska tänk för tävlingarna framöver. En oro är hur vi ska klarar våra arrangemang framöver. Redan idag är det svårt att få tävlingsledare och banläggare att ställa upp. En fördel med O-ringen är att allt måste planeras tidigare, vilket möjliggör för heltidsarbetande medelålders klubbmedlemmar att kunna involvera sig i t.ex. banläggning som är mycket tidskrävande. Att tacka ja till ett uppdrag som kräver mycket tid 2år innan genomförandet är lättare än att tacka ja på samma fråga, när allt ska vara klart inom kort tid.

Idag har vi ca 25 banläggare på ön med banläggarkort2, så det borde inte vara något problem. Tävlingsledare bör kunna gå att få till. Vad gäller teknik ser vi inga problem.

Klubbarna kan få nya funktionärer, som vill vara med när ett stort arrangemang ska genomföras. Människor dras till stora arrangemang. Att vara tävlingsledare kräver inte att man är en god orienterare, utan en god ledare med orienterande medhjälpare kan nå långt. Det kan innebära att klubbarna genom detta får nya och utbildade funktionärer.

Vi har många fina möjliga tävlingsområden att arrangera på, så där kommer inte problemet ligga!

Tanken är att en klubb arrangerar och övriga fyller på med funktionärer. Det blir lättare att styra då. Alla klubbar hjälper till med funktionärer och man får betalt för de timmar man lägger ner – finns schablon för detta genom O-ringen, t.ex. ger banläggning mer poäng (pengar) än parkeringsvakt, då tiden man lägger ner är mycket större. Ansvarig klubb delegerar de arbetsuppgifter de anser att de behöver delegera, vilket innebär att en arrangerande klubb kanske inte har banläggare, men grannklubben har ett bra banläggareteam som tillfrågas o.s.v.

Själva tävlingen blir det kanske inte så mycket mer jobb med, men mycket mer arbete runt omkring. T.ex. med att paketera olika saker. För de som önskar ska vi skapa ett paket med resa, boende, tävling och ev. upplevelse. Idag vill många köpa hela paketet, de är beredda att betala för det. Kanske inte den klassiska orienteraren, men de nya motionärerna. Vi får skapa olika alternativ.

 

Början på målsättning för O-ringen Helg utan älg:

Orienteringen syns på Gotland

Öka antalet orienterare på Gotland

Fler och mer utbildade funktionärer

Ökat samarbete mellan klubbarna

Öka Gotlands attraktionskraft – kommer att marknadsföras över hela landet och även utomlands via O-ringen AB.

Skribent: Jerker Drottenmyr
E-post: This is a mailto link

like_us_on_facebook

Orientera på Gotland

 

EventorBanner178x42_3
 

Logo Naturpasset

 
 

 

Postadress:
Visborgs OK
Box 1245
62123 Visby

Besöksadress:
Follingbo Stora Vede 385
62191 Visby

Kontakt:
Tel: 0702428433
E-post: This is a mailto link

Se all info