Hoppa till sidans innehåll

Slutrapport skogsäventyret 2008-2009


Jultomten

 

 

Slutrapport - Skogsäventyret 2008-2009

 

Avslutningen på Skogsäventyret skedde vid VOK-stugan i Follingbo onsdagen den 13 maj och fredagen den 15 maj.

 

Förberedelser:

Information via e-mail till samtliga lärare och VOK-medhjälpare + åtskilliga samtal per telefon med berörda.

Nisse Hallgren tryckte upp 120 st kartor (1:5000 med inlagda banor) på VOK:s kopiator.

Han lade dessutom in samtliga i plastfickor. Kartorna var försedda med en text om hur man kommer i kontakt med Visborgs OK och dess olika OL-skolor.

Björn och Gunnel satte ut skärmar och snitslar på tisdagskvällen innan avslutningsdagen. Allt fick sitta kvar över torsdagen, men kollades på fredagsmorgonen.

 

Transport:

Gunnel hade beställt bussar från Lindbergs. Transporterna fungerade perfekt.

 

Onsdagen den 13 maj - förmiddag:

Gunnel och Björn Fransson träffade alla medhjälpare kl 07.30 och fördelade arbetsuppgifterna: Annelie Andersson satte upp flaggan och satte ut sin SI-bana, Leif Andersson bar ved och satte igång en grillbrasa för senare behov. Den nya medhjälparen, Rolf Ellenfors, presenterades och sattes in i dagens övningar.

Solbergaskolans två fjärdeklasser (46 elever) med ett antal lärare och övrig personal kom kl 08.15.

Björn hälsade välkommen, berättade om VOK-stugan och klubben och påminde om Spanar’n och Olfar, vilka båda var bekanta för barnen. De fick till uppgift att spana efter en kopia av Olfar, som skulle finnas inom syn håll från samlingsplatsen. Björn gick igenom planen för förmiddagens övningar. Barnen hade i förväg av lärarna delats in tre olika grupper, A-B-C, som hölls ihop under övningarna i ett stationssystem.

Björn skickade ut A-gruppen, indelade i trepersonsgrupper, på en orienteringsbanan efter korta, personliga kartgenomgångar. Annelie tog hand om B-gruppen, som gjorde stämpelövningar i form av en lek, med hjälp av SI-brickor. Gunnel hade samtidigt en startplatsövning med C-gruppen. Rolf befann sig ute på OL-banan och hjälpte ”vilsna” barn att komma rätt vid ett kritiskt stigskäl med inte mindre än 7 valbara stigar! Leif tog hand om stämplingsövningen vid sista kontrollen, där det tyvärr blev köbildning ibland.

Lärarna tog väl hand om sina barn under all ”dödtid” och grillade de medhavda korvarna.

 

Efter grillningen gick Björn igenom svaren på frågorna. Inga brev hade skrivits till Olfar. Mitt under genomgången kom Gunnel gående, hand-i-hand med den populäre Olfar, denna gång gestaltad av Johan Öberg. Barnen fick möjlighet att ställa ”ja- och nej-frågor” till Olfar, innan de själva fick hämta sina namnförsedda, personliga diplom, som var upphängda med klädnypor i skogen. Vid tillbakakomsten fick de varsin ”pin”. Bussen gick hem vid 12-tiden.

 

Onsdagen den 13 maj - eftermiddag:

Vi följde samma mönster som på förmiddagen.

Terra Novaskolans 27 elever + lärare och personlig assistent kom med bussen kl 12.00. Barnen hade nyss ätit lunch, så det blev ingen grillning. Klasserna hade ordentligt gått igenom materialet. Johan Öberg fick ta på sig två roller, genom att dels ersätta Rolf på kontrolltplatsen i skogen och dels framträda som Olfar ännu en gång.

 

Fredagen den 15 maj:

Vi följde samma mönster som under onsdagen, med undantaget att Rolf inte kunde vara med och att Johan ersatte honom hela förmiddagen. Västerhejde skola (20 elever) och Alléskolan (24 elever) St. Hansskolan kom i samma buss kl 08.45. Vi lät A-, B- och C-grupperna vara blandade med varandra, så att eleverna fick möjlighet att bekanta sig över skolgränserna. Det mesta fungerade bra och vi hann gå igenom svaren ordentligt. Ingen hade skrivit brev till Olfar. Tyvärr visade det sig att Västerhejdeskolan inte gått igenom materialet så noga, så det här med Spanar’n och Olfar gick dem förbi. Att tänka på inför nästa Skogsäventyr: Klasslärarna måste ta sitt ansvar inför det material de faktiskt får i sina händer och får använda helt gratis!

 

Sammanfattning och slutsatser:

Det var två härliga dagar med 117 trevliga och glada barn och ett antal lärare och assistenter. Det kändes bra att vi inte behövde jäkta oss igenom allting, utan att det fanns en hel del ”spilltid” mellan övningarna. Fjärdeklassare är otroligt duktiga på att aktivera sig själva och hitta på lekar. Lärarna tog stort ansvar vid de olika övningarna, vilket underlättade mycket för oss arrangörer. Vi fick mycket beröm och goda ord från lärarna, som alla tycktes mycket nöjda med hela upplägget.

 

Även till kommande år behöver vi tänka på att alla lärarna måste vara med på en ordentlig genomgång, där vi innan start kommer överens om vem som gör vad under hela ”Skogsäventyrsresan” - från klassrumsarbetet, över skolgårdskartor och andra övningar på hemmaplan till den stora avslutningen vid VOK-stugan. Vi känner att vi denna gång har haft en bra och kontinuerlig kontakt med lärarna under hela ”resans gång”, från första träffen till avslutningen.

 

Det känns tryggt att ha Leif och Annelie med oss på avslutningsdagarna och de nya medhjälparna Rolf och Johan ser vi gärna på nya Skogsäventyr nästa säsong!

 

Västerhejde 2009-05-18 / Björn Fransson

 

Uppdaterad: 21 FEB 2010 11:52 Skribent: Johan Öberg

like_us_on_facebook

Orientera på Gotland

 

EventorBanner178x42_3
 

Logo Naturpasset

 
 

 

Postadress:
Visborgs OK
Box 1245
62123 Visby

Besöksadress:
Follingbo Stora Vede 385
62191 Visby

Kontakt:
Tel: 0702428433
E-post: This is a mailto link

Se all info